Kuliner

Jeli Kelapa yang Super Enak dan Segar

Oleh: Ruslina Mohi Editor: Budi Akantu 30 Jun 2024 - 16:10 Gorontalo

KBRN  Gorontalo : Dalam buah kelapa terdapat kandungan mangan dan antioksidan yang bermanfaat untuk mengurangi peradangan dan meningkatkan imunitas tubuh. Tidak hanya itu, kandungan asam lemak yang ada dalam buah ini juga bersifat antijamur dan antivirus sehingga turut meningkatkan imunitas tubuh dan juga  bisa jadi manisan seperti jeli kelapa  yang menyegarkan Rasanya sedap dan teksturnya kenyal.Seperti yang dikutib dari RASA,untuk membuat jeli kelapa kita bisa menyiap bahannya sebagai berikut :

Bahan

• 3.5 liter air biasa

• 3.5 liter air kelapa

• 700 gram gula

• 25 gram agar-agar tali (1 peket 25 gram)

• 4 helai daun pandan

Cara membuat

1. Masukkan air biasa, air kelapa, gula, agar-agar dan daun pandan dalam periuk.

2. Masak sehingga mendidih dan sehingga agar-agar dan gula larut sepenuhnya.

3. Masukkan dalam bekas.

4. Masukkan isi kelapa muda yang telah dilorek dan ditos terlebih dahulu.

5. Sejukkan sehingga menjadi keras jeli. Siap.

Tip Jeli Kelapa Tahan Lama:

Isi kelapa yang telah dilorek hendaklah dibasuh terlebih dahulu dengan air biasa sehingga tiada air putih santan pada isi kelapa tersebut. Kemudian tapis dan toskan betul-betul dan barulah boleh diletakkan ke dalam larutan air jeli kelapa tersebut.